2018-01-05 11:24:37• hírek • Bede Emőke

Alig öt perc jut egy betegre a sürgősségin

A háziorvosok és a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár rendezetlen helyzete a kórházakon csattan: a várakozási idővel a feszültség is egyre csak növekszik.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a romániai háziorvosok jelentős része nem írta alá az Egészségbiztosítási Pénztárral az idei első negyedévre szóló szerződést, így egészségügyi tevékenységüket is felfüggesztették. Ebből kifolyólag a megyében található állandó orvosi ügyeletek is becsukták ideiglenesen ajtajaikat a páciensek előtt.
 

A háziorvosok munkabeszüntetése a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház forgalmán is érződik, a sürgősségi osztályon 20-25 százalékkal emelkedett a betegek száma. Portálunk megkeresésére Adrian Marc, a kórház igazgatója elmondta, hogy jelenleg tizennégy orvos hármas váltásokban folyamatosan azon fáradozik, hogy minél több pácienst részesítsen orvosi ellátásban.
 

A megnövekedett páciensszám miatt azonban lerövidült az orvosi vizsgálat időtartama. Óránként átlagosan 12 beteg kerül megvizsgálásra, viszont az esti órákban ez a szám tovább emelkedik. Este hét után nem ritka, hogy akár 16 beteg is megfordul a kezelőben, azaz kevesebb mint 5 percre csökkent a kivizsgálási idő. Értelemszerűen vannak olyan esetek, melyeket ennyi idő alatt nem lehet megoldani, így a kezelésre váró betegek egyre hosszabb sorokban kígyóznak az intézmény folyosóján.
 

A kórház vezetője szerint a valóban sürgős esetek ellátásával nincsenek gondok, a piros és sárga jelzésű helyzetekben azonnali ellátásban részesülnek a betegek. Az ügyeletes orvosok legnagyobb igyekezete ellenére a kék, zöld és fehér kóddal ellátott, azaz a könnyebb esetek várakozási ideje kitolódhat. Míg a háziorvosok és az Egészségbiztosítási Pénztár helyzete nem rendeződik, addig vélhetően a sürgősségi osztály forgalma sem fog csökkenni, így hosszas várakozásra számíthatnak azok, akik a napokban szeretnék igénybe venni az osztály szolgáltatásait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: